Spaghetti met rivierkreeftjes en beurre Blanc

Stefan

Dit is een lekker recept voor spaghetti met rivierkreeftjes en beurre blanc. Beurre blanc – ook wel witte botersaus genoemd- is een klassieke Franse saus voor bij vis en schaaldieren. Je maakt hem op basis van sjalot, witte wijn, noilly prat, visfond en slagroom.De zachte smaak van de rivierkreeftjes die je op het laatst even meeverwarmd in de witte botersaus past er prima bij. Pas op: dit is een machtig en gevaarlijk lekker gerechtje! Met variatietips.

Ingrediënten voor 2 personen
175 gram spaghetti
200 gram rivierkreeftjes (gepeld)

Voor de beurre blanc
2 gesnipperde sjalotten
2 eetlepels witte wijnazijn
100 ml droge witte wijn
150 ml Noilly prat
300 ml visfond
300 ml slagroom
100 gram ongezouten roomboter (ijskoud, in kleine blokjes)

En zo maak je deze heerlijke spaghetti met rivierkreeftjes en beurre blanc
1. Begin met het maken van de beurre blanc, omdat de ingrediënten moeten inkoken, ben je er namelijk wat tijd aan kwijt.  Doe de gesnipperde sjalot in een steelpannetje met 2 eetlepels witte wijnazijn, 100 ml droge witte wijn en 150 ml noilly prat. Kook dit voor 1/3 in. Schenk er dan 300 ml visfond bij en kook in tot de helft. Schenk er dan 300 ml slagroom bij en en kook deze ook weer voor de helft in. Haal het pannetje van het vuur en  zeef de saus. Verhit de gezeefde saus in een schoon pannetje en roer er 1 voor 100 gram in blokjes gesneden roomboter door(van het vuur af of op laag vuur). Doe er pas een nieuw klontje roomboter bij als het vorige stukje helemaal is opgenomen. Breng de saus niet meer aan de kook. Verwarm de rivierkreefjes even mee in de saus terwijl de spaghetti gaart.

2. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar.

3. Meng de saus onder spaghetti en serveer.


 Spaghetti met rivierkreeftjes en beurre blanc: een bijzonder lekker gerecht voor een speciale gelegenheid. 

Variatietips
– Laat de spaghetti achterwege, gaar wat witte visstukjes mee in de saus en vul er roomboter pasteitjes mee (zie foto). Ook heel lekker!

– Gebruik andere soorten vis, schaal- en schelpdieren dan aangegeven in het recept. Bijvoorbeeld coquilles of zeetong. Wat je lekker lijkt.

– Vervang de rivierkreeftjes door reepjes beenham en champignons.Gebruik dan gevogeltefond i.p.v. visfond. Bak het vlees en de champignons goudbruin en roer ze onder de saus. Eventueel met nog wat doperwtjes.

– Vervang de  rivierkreeftjes door kipstukjes, spekjes en reepjes rode paprika. Vervang de visfond dan door gevogeltefond. Bak de kip, spekjes en rode paprika en roer ze onder de saus.


 Vervang de pasta door een roomboter pasteitje, voeg nog wat stukjes gegaarde vis toe aan de saus en serveer als voorgerechtje.

Lijkt dit je een lekker recept?  Dan is deze schol met witte wijn en hollandaise saus misschien ook wat voor je. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. 

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post