Peposo – Italiaans stoofgerecht
In Florence zag ik peposo alla fornacina op de kaart staan: a beef peppered beef stew with red wine and roasted potatoes. Meteen wist ik hoe lekker dit moest zijn en ik werd niet teleurgesteld toen het dampende gerecht met meegestoofde zwarte peperbolletjes voor mijn neus werd neergezet! Eenmaal thuis maakte ik dit gerecht heel snel zelf en ook nu werd ik opnieuw niet teleurgesteld: wat een heerlijk Italiaans stoofgerecht met rode wijn en zwarte peper!
Ingrediënten voor peposo
(onderdeel van een hoofdgerecht voor zo’n 2 personen)
1 runder riblap van ongeveer 450 gram
2 x 75 ml Chianti (Italiaanse rode wijn)
1 dikke teen knoflook
250 ml lekkere runderbouillon
125 ml Italiaanse pruimtomaten uit blik in stukjes
1 eetlepel tomatenpuree
3/4 theelepel gedroogde tijm
1 klein laurierblaadje
1 theelepel zwarte peperkorrels
peper en zout
olijfolie
Peposo recept
1. Snijd de riblap in stukjes van ongeveer 1.5- 2 cm. Snijd stukjes vet en harde stukjes weg en gooi deze weg. Dep het vlees droog en kruid met peper en zout. Verhit ongeveer 2 eetlepels olijfolie en bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Voeg zo nodig tussendoor wat nieuwe olijfolie toe.
2. Doe al het aangebraden vlees in de pan. Plet de knoflook en voeg toe aan het vlees. Schenk 75 ml Chianti erbij en kook grotendeels in. Bak vervolgens de tomatenpuree 2-3 minuten mee. Voeg de stukjes Italiaanse tomaat, runderbouillon, tijm, peperkorrels en het laurierblaadje toe. Meng alles goed en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat het gerecht 2 uurtjes met het deksel op de pan garen. Controleer en roer tussentijds regelmatig.
3. Haal het deksel van de pan, schenk er nogmaals 75 ml Chianti bij en breng aan de kook. Laat het gerecht grotendeels inkoken. Proef of alles naar wens op smaak is en kruid zo nodig bij. Verwijder het laurierblaadje en de knoflook voor het serveren.
Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar