Peposo – Italiaans stoofgerecht

Stefan

In Florence zag ik peposo alla fornacina op de kaart staan: a beef peppered beef stew with red wine and roasted potatoes. Meteen wist ik hoe lekker dit moest zijn en ik werd niet teleurgesteld toen het dampende gerecht met meegestoofde zwarte peperbolletjes voor mijn neus werd neergezet! Eenmaal thuis maakte ik dit gerecht heel snel zelf en ook nu werd ik opnieuw niet teleurgesteld: wat een heerlijk Italiaans stoofgerecht met rode wijn en zwarte peper!

Peposo is makkelijk om te maken Neem mooie runder riblap als basis, snijd het in stukjes. Dep het vlees droog en kruid met peper en zout.
Belangrijk: braad het vlees rondom goudbruin en in porties aan. Als je al het vlees tegelijkertijd in de pan doet komt er veel vocht vrij en dan kook je het vlees. Ook krijg je dan die lekkere aanbaksels niet (= smaak).
Het lijkt misschien wat heftig om een hele theelepel hele zwarte peperkorrels mee te stoven maar ik raad het je van harte aan. De zwarte peperkorrels stoven ruim 2 uur mee, worden zacht en zuigen zich vol met die lekkere vleessaus. Bij het eten van het gerecht zorgen ze voor een lekkere pikante toets (maar niet te). Dit is precies hoe ik dit gerecht in Italië at. Zo lekker!
In Florence werd het gerecht geserveerd met heerlijk gebakken aardappels. Thuis serveerde ik er aardappeltjes uit de oven bij. Het is ook denk ik heerlijk met aardappelpuree, pasta of polenta.
Heerlijk mals in rode wijn gestoofd mals rundvlees met zachte zwarte peperkorrels. Dit wordt smullen. Als rode wijn heb ik Chianti gebruikt en dezelfde wijn heb ik bij het gerecht geserveerd. Een aanrader!
Peposo: een heerlijk Italiaans stoofgerecht. Heerlijk om in het najaar te maken!
Zin om dit gerecht te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor peposo
(onderdeel van een hoofdgerecht voor zo’n 2 personen)
1 runder riblap van ongeveer 450 gram
2 x 75 ml Chianti (Italiaanse rode wijn)
1 dikke teen knoflook
250 ml lekkere runderbouillon
125 ml Italiaanse pruimtomaten uit blik in stukjes
1 eetlepel tomatenpuree
3/4 theelepel gedroogde tijm
1 klein laurierblaadje
1 theelepel zwarte peperkorrels
peper en zout
olijfolie

Peposo recept
1. 
Snijd de riblap in stukjes van ongeveer 1.5- 2 cm. Snijd stukjes vet en harde stukjes weg en gooi deze weg. Dep het vlees droog en kruid met peper en zout. Verhit ongeveer 2 eetlepels olijfolie en bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Voeg zo nodig tussendoor wat nieuwe olijfolie toe.

2. Doe al het aangebraden vlees in de pan. Plet de knoflook en voeg toe aan het vlees. Schenk 75 ml Chianti erbij en kook grotendeels in. Bak vervolgens de tomatenpuree 2-3 minuten mee. Voeg de stukjes Italiaanse tomaat, runderbouillon, tijm, peperkorrels en het laurierblaadje toe. Meng alles goed en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat het gerecht 2 uurtjes met het deksel op de pan garen. Controleer en roer tussentijds regelmatig.

3. Haal het deksel van de pan, schenk er nogmaals 75 ml Chianti bij en breng aan de kook. Laat het gerecht grotendeels inkoken. Proef of alles naar wens op smaak is en kruid zo nodig bij. Verwijder het laurierblaadje en de knoflook voor het serveren.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post Next Post