Makkelijke moussaka : een heerlijke Griekse ovenschotel met gehakt

Stefan

Met dit recept maak je makkelijke moussaka: een heerlijke Griekse ovenschotel op basis van kruidig gehakt, aardappel, gegrilde groente, zoete tomatensaus een lichte yoghurt saus gegratineerd met feta. Ik at voor het eerst moussaka in mijn nog weinig kookwaardige studententijd toen ik nog naar van die pakken greep waar je een wereldgerecht mee op tafel toverde. Maar later proefde ik the real deal in Griekenland en sindsdien maak ik hem lekker zelf.

Onlangs heb ik mijn versie van Griekse moussaka vervolmaakt en ik deel het recept graag met je. In deze versie zit gegrilde aubergine en gegrilde courgette uit de diepvries. Dat scheelt je een hoop werk maar levert je een hoop smaak op. Het gehakt kruidde ik met de geweldig lekkere Baharat kruiden van sterrenchef Jonnie Boer. Ik ben fan van deze kruidenmix en gebruik hem onwijs veel. Verder gebruikte ik passata (tomatensaus) die ik opleukte met een uitje en knoflook. En wat stevia, wat deze is vaak wat zurig. In moussaka zitten ook aardappeltjes en om het mezelf wat makkelijk te maken gebruikte ik al gegaarde aardappelschijfjes.  In plaats van klassieke calorierijke béchamelsaus heb ik in mijn recept Griekse yoghurt met een losgeroerd ei als basis gebruikt.

Omdat moussaka niet af is zonder kaas strooide ik ten slotte na al die lekkere laagjes nog wat verkruimelde feta over deze soort van Griekse lasagna bomvol groente. En dan volgen misschien nog wel de allermoeilijkste momentjes van dit recept: wachten tot de moussaka klaar is en even heeft gerust! 

Makkelijke moussaka : een heerlijke Griekse ovenschotel met gehakt. Met mijn recept maak je een heerlijke Griekse moussaka die minder bewerkelijk, lichter maar evengoed erg lekker is. In deze soort van Griekse kruidige lasagna zit ruim 600 gram gegrilde groente. Griekse moussaka is een Griekse ovenschotel op basis van kruidig gehakt, aardappel, tomaten, groente en een kaassaus. In plaats van béchamelsaus maak je met dit recept een lekkere yoghurt saus met ei gegratineerd met wat feta. 
Griekse moussaka: een lekker licht hoofdgerecht. 

Ingrediënten voor Griekse moussaka
(licht hoofdgerecht voor 3-4 personen)
250 gram gekookte aardappelschijfjes van vastkokende aardappels
250 gram (biologisch) mager rundergehakt
300 gram gegrilde aubergine (Bonduelle, diepvries)
300 gram gegrilde courgette (Bonduelle, diepvries)
250 ml passata
150 gram Griekse yoghurt
50 gram feta
1 ei
1/2 ui
1 teentje knoflook
2 theelepels Baharat kruiden van Jonnie Boer (gekocht bij AH)
olijfolie
peper en zout
optioneel: stevia poeder

Griekse moussaka recept
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (electrische oven).

2. Verwarm de courgette en aubergine apart in beide een eetlepel olijfolie totdat ze warm en zacht zijn. Bak het gehakt rul met de Baharat kruiden, 2 theelepels olijfolie en een snufje zout. Snipper de ui en bak glazig in 1 theelepel olijfolie samen met het geperste teentje knoflook.Verwarm de passsata mee en zoet hem zo nodig met wat stevia poeder als de tomaten passata wat zurig is.  Roer de yoghurt los met het ei en kruid met peper en zout.

3. Tijd om de Griekse ovenschotel te gaan samenstellen. Vet een ovenschaal lichtjes in met een beetje olijfolie. Leg de aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal achtereenvolgens gevolgd door:
– de aubergine
– het gehakt
– de tomatensaus
– de courgette.
Druk alle lagen voorzichtig aan. Schenk de yoghurt saus er als laatste gelijkmatig overheen. Verkruimel de feta en strooi over de yoghurtsaus. Bak de moussaka een half uurtje en vervolgens nog eens 20 minuten op 220 graden of totdat de moussaka goudbruin gegratineerd is. Laat de moussaka 15 minuten rusten.

Tip: superlekker met een zoet-zure tomaten salade met ui of frisse salade.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post Next Post