Limburgse linzenvlaai van oma (vorig recept)

Stefan

Met dit recept voor heerlijke Limburgse linzenvlaai kun je een grote vlaai maken maar natuurlijk ook mini vlaaitjes zoals op deze foto. 

Ingrediënten voor Limburgse linzenvlaai van oma
500 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram gezouten roomboter
250 gram licht bruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
Voor de vulling:
1 pot jam (250 gram) van jouw favoriete fruit liefst met zo hoog mogelijk % fruit

Verder heb je nodig
1 lage vlaaivorm (of 1 springvorm of 18 één persoons taartvormpjes)
(Stephanie gebruikte een vlaaivorm van 28 cm, een springvorm van 23 cm en kleine taartvormpjes van 7 cm)
Deegroller
Kwastje

Limburgse linzenvlaai van oma recept
Om de vlaai te maken begin je als volgt:

  1. Doe alle ingrediënten behalve de eieren in een kom. Let op dat je de boter gewoon koud verwerkt! Snijd hem in kleine blokjes. Mix de 2 eieren los in een bakje. Schenk 1,5 ei bij de overige ingrediënten. Bewaar het halve geklopte ei om later de vlaai mee af te strijken.
  2. Kneed alles met de hand tot een mooie bal ontstaat. Dek deze af en zet hem minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook. Je kunt ook dit deeg al invriezen om later verder te verwerken. Zorg ervoor dat je het dan goed en luchtdicht verpakt in huishoudfolie.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even los. Zet je bakvorm(en) klaar en beboter deze alvast. Bestrooi een werkblad met meel. Rol 2/3 van het deeg vervolgens uit tot ongeveer 5 mm. Niet te dun! Linzenvlaai is namelijk zo lekker vanwege het dikke deeg. Bekleed je favoriete vorm met het deeg. Gebruik je een springvorm, maak de rand dan niet te hoog (ongeveer 3 tot 4 cm max).
  4. Vul je vlaai met je favoriete jam, voor linzenvlaai zijn abrikozen, kersen en pruimen jam aanraders! Maak de laag jam niet overdadig dik, in ieder geval nooit dikker dan de bodem zelf.
  5. Rol de rest van het deeg weer uit. Mag gelijk zijn aan de dikte van de bodem. Maak er reepjes van 1 cm breed van en leg ze in een patroon naar keuze over de jam vulling heen van rand tot rand. Laat voldoende ruimte tussen de repen in omdat het deeg nog gaat uitzetten. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Zet de vlaai weer terug in de koelkast.Mocht je nog deeg over hebben: geen probleem! Je kunt het invriezen voor een volgende keer, of je maakt er koekjes van (bestrijk deze ook met ei). Leg ze bij de linzenvlaai in de oven maar haal ze er wel iets eerder uit (ongeveer na 10 minuten afhankelijk van de grootte).
  6. Zet de oven aan op 180 graden. Als de oven klaar is, zet de vlaai dan erin gedurende 30 minuten. Als de vlaai mooi goudbruin is, komt het allerlastigste….wachten….na 3 dagen is de vlaai op zijn allerlekkerst!

Smakelijk! Stephanie

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Tekst en foto’s Stephanie Könings

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post Next Post