6 tips om gezond te eten in de winter
In de winter kan het soms een uitdaging zijn om gezond te eten. De prijzen van verse groenten en fruit liggen vaak een stuk hoger en er liggen allerlei vette en zoete verleidingen in de winkel. Dit zijn zes tips om ook in dit koude seizoen budgetvriendelijke en gezonde voedingskeuzes te maken:
Diepvries groenten en fruit
In de winter zijn diepvriesgroenten en -fruit ideaal. Dat kunnen eigen groenten en fruit zijn uit de moestuin. Het kunnen ook groenten en fruit uit het diepvries schap van de supermarkt zijn. Deze bevatten vrijwel net zoveel voedingsstoffen als verse groenten en fruit.
Bovendien hoeven ze niet te worden ingevlogen uit allerlei verre landen en zijn ze meestal voordelig geprijsd en dus vriendelijk voor je portemonnee.
Gefermenteerde groenten
We kennen allemaal zuurkool, maar heb je ook eens andere gefermenteerde groenten gemaakt of gegeten? In feite kun je alle stevige groenten fermenteren. Dat is vrij gemakkelijk en leuk om te doen.
Zelfgemaakte zuurkool en kimchi bevatten bovendien veel gunstige bacteriën voor je darmen. De meeste pakjes en potjes gefermenteerde groenten uit de winkel zijn gepasteuriseerd, waardoor de gezonde bacteriën grotendeels zijn verdwenen.
Knollen en wortels
Knollen en wortels zijn de ideale wintergroenten. Ze bevatten allerlei gezonde voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Ook leveren ze vrij veel zetmeel, wat we in de winter prima als brandstof kunnen gebruiken om ons interne kacheltje te laten branden.
Wortels en knollen als pastinaak en knolselderij kun je bovendien lang bewaren. Maak er een heerlijke stoofschotel of ovenschotel van door verschillende knollen te combineren. Breng het gerecht op smaak met verwarmende kruiden en voeg gezonde kaassoorten als feta toe voor een rijke smaak.
Als je in de winter wil afvallen, dan kun je het beste niet te vaak knollen en wortels eten. Door hun hoge zetmeelgehalte bevatten ze veel koolhydraten. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan vetopslag als je er te veel van binnenkrijgt.
Gedroogde peulvruchten
Wat voor knollen en wortels geldt, geldt ook voor gedroogde peulvruchten. Ze zijn heel voedzaam en rijk aan koolhydraten. Peulvruchten bevatten daarnaast ook eiwitten die goed verzadigen en bijdragen aan de opbouw van spieren en andere weefsels.
Gedroogde peulvruchten kun je de hele winter bewaren en dat maakt ze tot een goede keuze voor iedereen die gezond en budgetvriendelijk wil eten. Peulvruchten als bonen, linzen en erwten zijn bovendien heel veelzijdig.
Je kunt ze gebruiken in de soep, in salades en als gezonde vleesvervangers. Maak bijvoorbeeld eens een bonenburger voor bij de maaltijd. Als je deze lekker kruidt, heb je een heerlijk en voedzaam alternatief voor vlees of vis.
Kiemen
Kiemen zijn ideaal om te kweken als je in de winter zin hebt in kraakverse groenten. Vaak hebben ze ook een pittig smaakje en dat kun je goed gebruiken als je je wat moe en sloom voelt.
Je hebt de keuze uit verschillende kiemen. Denk dus niet alleen aan tuinkers, maar ook aan broccolikiemen en kiemen van peulvruchten. Je hebt een kiemschaaltje nodig en wat water. Meestal zijn de kiemen na een week klaar om te gebruiken.
Zelfgekweekte witlof
Wist je dat je uit witlofwortels heel gemakkelijk zelf verse witlof kunt kweken? Hiervoor heb je enkel een diepe bak nodig, wat aarde of zand en een doek. De wortels zet je strak tegen elkaar aan in de diepe bak.
Vervolgens strooi je er wat fijne aarde of zand over en laat je de bak een paar keer op de grond ploffen, zodat de grond tussen de wortels komt. Dan giet je er flink wat water overheen en spoel je de witlofwortels meteen schoon.
Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is een donkere doek over de witlofwortels leggen en de bak wegzetten. Check af en toe of de wortels goed groeien. Zo niet, dan geef je ze wat water. Na een paar weken kun je vers geteelde witlof eten.
Auteur: Lynda van Leef Puur Natuur