Kippenbouillon zelf maken

Recept

Wist je dat het maken van je eigen kippenbouillon enorm voordelig is op het gebied van smaak, gezondheid en budget? Door het gebruik van verse ingrediënten en de mogelijkheid om zelf kruiden toe te voegen, is zelfgemaakte kippenbouillon onvergelijkbaar met de varianten uit blik of doosjes.

Een tabel met de voordelen kan er als volgt uitzien:

Voordelen Uitleg
Betere smaak Volledige controle over ingrediënten en kruidencombinaties.
Gezonder Minder natrium- en andere toevoegingen dan commerciële bouillons, en er zitten gezonde voedingsstoffen en antioxidanten in de groenten.
Budgetvriendelijk Gemaakt van restjes kip of goedkope botten, maar levert veel op. Bovendien kun je het invriezen voor later gebruik.

Wist je dat je in plaats van water ook kippenbouillon kunt gebruiken bij het koken van rijst, aardappels of soep om zo extra smaak en voedingsstoffen toe te voegen? Zelfgemaakte bouillons worden vaak gebruikt door topkoks vanwege de subtiele smaak die ze toevoegen aan gerechten die anders lastig te bereiken is. Volgens de Michelinster chefkok Kyle Connaughton “vult deze rijke, troebele bouillon alles wat ermee wordt gemaakt, van risotto tot ramen, met ongekende diepte.”

En maak je geen zorgen, je hoeft geen kip te ontvoeren voor deze bouillon – slechts een paar simpele ingrediënten zijn voldoende.

Benodigde ingrediënten

Om kippenbouillon zelf te maken met de beste smaak, heb je de juiste ingrediënten nodig. Begin met het verzamelen van de volgende sub-secties: kippenbotten en -vlees, water, groenten en kruiden. Het is belangrijk om kwaliteitsvolle ingrediënten te selecteren voor het beste resultaat. Hieronder volgt een korte uitleg over elke sub-sectie.

Kippenbotten en -vlees

Bij het koken van hartige gerechten en recepten zijn dierlijke ingrediënten van groot belang. Kippenvlees en -botten zijn veelvoorkomende ingrediënten die toegevoegd kunnen worden aan bouillon, stoofpotjes en vele andere gerechten.

Hieronder staat een tabel met informatie over de voedingswaarden van kippenbotten en -vlees:

Type Calorieën (per 100 g) Vet (per 100 g) Eiwitten (per 100 g)
Kippenvlees 190 8.6 28
Kippenbotten 196 9.3 22

Kippenbotten bevatten daarnaast collageen en gelatine, die helpen bij het creëren van een volle smaak in gerechten zoals bouillon. Kippendijen zijn een goed alternatief voor extra sappigheid in stoofpotten, terwijl drumsticks ideaal zijn voor op de grill of in gefrituurde snacks.

Voor een gezondere optie kan kip zonder huid gebakken of gegrild worden om minder vet te bevatten. Het gebruik van kippenbouillon als basis voor sauzen maakt het mogelijk om minder boter of olie te gebruiken in recepten, zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Water is een belangrijk ingrediënt dat niet kan ontbreken in gerechten, maar te veel kan zorgen voor een overheersende saus.

Water

Water bestaat uit twee delen waterstof en één deel zuurstof. Het is essentieel voor al het leven op aarde vanwege zijn rol als oplosmiddel, transportmedium en als essentiële component in chemische reacties. Verschillende natuurlijke bronnen, zoals oceanen, rivieren en meren, bevatten water.

Water is perfect voor het reguleren van temperaturen in organismen en ecosystemen, omdat het thermische energie kan bufferen. Het is ook belangrijk voor hydro-elektriciteit. Waterkrachtcentrales gebruiken de kracht van stromend water om elektriciteit op te wekken.

Maar overmatige aanwezigheid van water kan aanzienlijke schade veroorzaken aan huizen, infrastructuur en gewassen tijdens zware neerslag of overstromingen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet eerst worden berekend hoeveel water kan accumuleren tijdens periodes van zware neerslag.

In 1948 gebeurde er echter een rampzalige overstroming in Oregon. Een enorme muur van water stroomde door de stad Vanport nadat twee rivieren elkaar ontmoetten. Veel mensen kwamen vast te zitten in hun huizen met slechts enkele uren om hun leven te redden. Tienduizenden mensen werden dakloos en de overstroming staat bekend als de dodelijkste in de geschiedenis van Oregon.

Kruiden verbeteren de smaak van elk gerecht en worden daarom ook wel de sieraden van groenten genoemd.

Groenten en kruiden

In de keuken zijn groenten en kruiden onmisbare ingrediënten bij het bereiden van diverse gerechten. Deze categorie omvat vezelrijke pompoenen, zoete wortelen, pittige knoflook en aromatische basilicum.

Er zijn nog andere gewassen die tot deze categorie behoren, bijvoorbeeld spinazie met een hoog ijzergehalte en broccoli met indol-3-carbinol, dat kan helpen bij het voorkomen van kanker. Aubergine is een groente die opvalt vanwege de verschillende smaken, afhankelijk van hoe je hem bereidt kan hij bitter of hartig zijn.

Kruidkundigen uit het oude Egypte gebruikten al kruiden zoals koriander en knoflook om zowel gerechten te bereiden als medicijnen te maken. Zowel Egyptische hiërogliefen als Bijbelse verhalen beschrijven de waarde die aan deze plantcomponenten werd gehecht. Vandaag blijven groenten en kruiden een belangrijk onderdeel van ons dagelijks dieet.

En als je denkt dat het maken van kippenbouillon gemakkelijk is, heb je duidelijk de pootjes er nog niet vanaf gehaald.

Tabel:

Groente Soort Vitamines Mineralen
Pompoen Vrucht A, C Kalium
Wortel Worteleters A, K, B6 Kalium
Knoflook Allium B1, B6, vitamine C Mangaan
Basilicum Kruid A, K Calcium

Stap-voor-stap proces van kippenbouillon maken

Om stap voor stap kippenbouillon te maken, begin je met blancheren van kippenbotten en vlees om onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens voeg je water en kruiden toe en kook je geleidelijk aan terwijl je regelmatig afschuimt om de helderheid te behouden. Hierdoor krijg je een heerlijke en gezonde kippenbouillon met rijke smaken.

Blancheren van kippenbotten en -vlees

Voor het maken van kippenbouillon is de eerste stap het blancheren van de kippenbotten en -vlees. Dit is belangrijk omdat het de onzuiverheden en overtollige vetten verwijdert die de smaak van de bouillon kunnen beïnvloeden. Hier zijn drie eenvoudige stappen om de kippenbotten en -vlees te blancheren:

  1. Doe de kippenbotten en -vlees in een grote pot met water en breng het aan de kook.
  2. Schep het schuim dat bovenop de pot drijft eraf zodra het begint te borrelen.
  3. Laat de botten ongeveer 5 minuten in het kokende water staan en spoel ze daarna grondig af onder koud stromend water om ervoor te zorgen dat er geen restanten achterblijven die de smaak kunnen veranderen.

Sommige mensen voegen tijdens het blancheren groenten zoals ui, wortels of selderij toe voor extra smaak, en deze stap kan herhaald worden voor een sterkere smaak.

Een professionele chef-kok heeft eens kippensoep gemaakt voor veertig gasten met alleen maar zelfgemaakte ingrediënten. Hij heeft zelfs zijn eigen brood gebakken om erbij te serveren! De gasten waren allemaal vol lof, vooral over de bouillon die ze “hemels” noemden. Zijn geheime wapen? Het blancheren van de kippenbotten en -vlees voor een perfect uitgebalanceerde smaak.

Als je je eigen kippenbouillon maakt, kun je je favoriete kruiden toevoegen, maar pas op dat je niet te veel toevoegt, want de kip kan hierdoor een andere smaak krijgen. Laat dus wat water bij de wijn en geniet van je zelfgemaakte kippenbouillon!

Toevoegen van water en kruiden

In het proces van het maken van kippenbouillon is het tweede stadium gericht op het toevoegen van smaak en vocht aan de ingrediënten. Grote pot gebruiken en ingrediënten toevoegen, vervolgens bedekken met koud water. Voeg kruiden zoals tijm, laurierblaadjes en peperkorrels toe om extra aroma toe te voegen.

Alles aan de kook brengen en op laag vuur laten sudderen voor 3-4 uur. Vergeet niet om af en toe overtollig schuim te verwijderen. Om extra smaak toe te voegen, kunnen ook knoflook, ui of selderij worden gebruikt. Het Culinary Institute of America adviseert om geen zout toe te voegen in het beginstadium om overzouten te voorkomen.

Mocht je als slechte chef toch kippenbouillon maken met goede smaak, dan is dat een soort magie die ontstaat door het langzaam koken en regelmatig afschuimen.

Langzaam koken en regelmatig afschuimen

Als je kippenbouillon wilt maken, moet je langzaam en regelmatig koken en het oppervlak vaak afschuimen. Op die manier komen er meer smaken en voedingsstoffen vrij, waardoor de smaak dieper en rijker wordt. Het afschuimen heeft ook als voordeel dat overtollig vet en onzuiverheden verwijderd worden, zodat het eindresultaat schoner is.

Tijdens het kookproces kunnen er zure aromaten, zoals ui, knoflook en selderij, evenals kruiden zoals tijm en laurierblad worden toegevoegd. Je kunt ook experimenteren met andere groenten, zoals wortelen of pastinaak, voor verschillende smaakcombinaties.

Belangrijk is om de bouillon gedurende maximaal 24 uur op laag vuur te blijven koken om ongewenste elementen te verminderen en het vlees makkelijker uit elkaar te laten vallen. Er zijn diverse manieren om kippenbouillon van topkwaliteit te maken, waaronder vegetarische opties die door chefs over de hele wereld worden gebruikt voor geweldige gerechten.

Er wordt gezegd dat kippenbouillon de beste “backup” is die je ooit zult hebben, of je nu vrienden of vijanden hebt.

Opslag en gebruik van kippenbouillon

Opslag en gebruik van kippenbouillon is essentieel om een heerlijke bouillon te garanderen. Om kippenbouillon zelf te maken met variaties en toepassingen, is het belangrijk om de juiste bewaaromstandigheden te handhaven. Ontdek hoe je kippenbouillon het beste kunt bewaren om de maximale smaak en kwaliteit te behouden. Ook leer je de vele mogelijke variaties en toepassingen van deze heerlijke bouillon kennen.

Juiste bewaaromstandigheden

Het is belangrijk om de kwaliteit en veiligheid van kippenbouillon te waarborgen bij het opslaan en gebruiken ervan. Om de houdbaarheid en smaak te behouden, moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals de juiste temperatuur, luchtdichte verpakking, beperkte blootstelling aan licht en bescherming tegen bacteriën. Door de juiste bewaaromstandigheden te creëren, verleng je de houdbaarheidsduur van de bouillon en verbeter je de smaak.

Als je grote hoeveelheden kippenbouillon maakt, is het handig om deze in porties in te vriezen. Gebruik hiervoor herbruikbare containers die goed afsluitbaar zijn en bewaar ze onder nul graden Celsius of lager totdat je ze wilt gebruiken. Dit helpt niet alleen de smaak te behouden, maar voorkomt ook bederf.

Tot slot is het belangrijk om alle instructies betreffende opslag en gebruik van de bouillon nauwgezet te volgen. Producenten kunnen extra richtlijnen leveren, dus neem alle aspecten mee om optimale praktijken te volgen bij het behandelen van jouw kippenbouillon.

Opmerkelijk is dat er zoveel variaties zijn op een gerecht dat bijna niemand echt lekker vindt.

Mogelijke variaties en toepassingen

Leer de veelzijdige toepassingen van kippenbouillon kennen. Bekijk onze tabel met verschillende manieren waarop je kippenbouillon kan gebruiken in de keuken: van soepen en sauzen tot stoofschotels en risotto’s. Kippenbouillon kan ook dienen als basis voor het koken van rijst, quinoa of couscous, en als smaakmaker in marinades en dressings.

Maak je gerechten nog lekkerder door kippenbouillon toe te voegen. Bestel nu de beste kwaliteit bouillon en ervaar de explosion aan smaken! Als het maken van kippenbouillon ooit een wedstrijd was, zou jij zeker de wereldkampioen zijn. Hier zijn nog wat tips om je titel te behouden. Mis deze kans niet om je gerechten naar een hoger niveau te tillen!

Tips en aanbevelingen voor het maken van kippenbouillon

Kippenbouillon is een heerlijk, voedzaam en veelzijdig gerecht dat in zowel eenvoudige als uitgebreide keukens een centrale rol kan spelen. Om de lekkerste kippenbouillon te maken, zijn er verschillende tips en aanbevelingen die je kunt volgen.

Begin met het selecteren van de juiste kippenonderdelen, zoals dijbenen of drumsticks met botten, omdat de gelatine in de botten smaak- en voedingstoffen afgeeft aan de bouillon. Voeg groenten zoals wortels, uien en selderij toe aan de bouillon en breng deze op smaak met kruiden zoals peterselie, tijm en laurierblaadjes.

Breng het geheel aan de kook en laat het sudderen op een laag vuur gedurende ten minste vier tot zes uur om alle smaken goed te laten mengen. Daarna zeef je de bouillon om eventuele resten te verwijderen, en laat je hem afkoelen in de koelkast zodat het vet erbovenop kan stollen en gemakkelijk verwijderd kan worden.

Bewaar je zelfgemaakte kippenbouillon in porties in diepvrieszakken of bakjes voor latere maaltijden. Probeer ook eens een van deze tips om je eigen draai aan je kippenbouillon te geven: voeg gember, knoflook en lente-uitjes toe voor extra smaak, gebruik een slowcooker voor een nog intensere smaak, of kook kippenvleugels of -nekken mee voor nog meer smaak en gelatine.

Wist je dat kippenbouillon ook veel gezondheidsvoordelen heeft? Het kan helpen bij het genezen van verkoudheid en griep, de spijsvertering ondersteunen en botten en gewrichten versterken. Kortom, kippenbouillon is niet alleen lekker, maar ook gezond en voedzaam. Een combinatie die niet te verslaan is!

Frequently Asked Questions

1. Hoe maak ik kippenbouillon zelf?

Je kunt zelf kippenbouillon maken door een hele kip in water te koken met groenten en kruiden naar keuze. Laat het geheel op een laag vuur sudderen en zeef de bouillon als het klaar is.

2. Welke groenten kan ik gebruiken voor kippenbouillon?

Je kunt wortel, bleekselderij, prei, ui en knoflook gebruiken als groenten voor kippenbouillon.

3. Kan ik kippenbouillon invriezen?

Ja, je kunt kippenbouillon invriezen. Zorg ervoor dat je bouillon eerst laat afkoelen voordat je het in de vriezer doet.

4. Hoe lang kan ik kippenbouillon bewaren?

Je kunt kippenbouillon in de koelkast bewaren voor maximaal 4 dagen. In de vriezer blijft het zo’n 3 maanden goed.

5. Kan ik kippenbouillon ook gebruiken in andere gerechten?

Ja, kippenbouillon is een veelzijdig ingrediënt dat je kunt gebruiken in soepen, sauzen en stoofgerechten.

6. Is zelfgemaakte kippenbouillon gezonder dan bouillon uit een pakje?

Zelfgemaakte kippenbouillon is over het algemeen gezonder dan bouillon uit een pakje omdat het geen toegevoegde conserveringsmiddelen en smaakstoffen bevat. Je kunt zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt en zo de bouillon gezonder maken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post Next Post