Hete kip – Ayam pangang pedis
ete kip! Oftwel ayam pangang pedis. Met dit recept maak je verschrikkelijk lekkere hete kip: kippendijen in een pittige saus van sambal, suiker, gember, knoflook, trassi en limoenblad. Dit gerecht leerde ik koken tijdens een kookworkshop van Le Creuset door 24-Kitchen chef Danny Jansen. En ik was er meteen dol op! Diezelfde week heb ik dit gerecht thuis gemaakt en er twee achtereenvolgende dagen van gesmuld. Normaal gesproken eet ik niet snel twee dagen achter elkaar hetzelfde. Foodie afwijking Maar dit is een serieuze uitzondering waard! Ik moet je wel waarschuwen: dit is een héél pittig gerecht. Verminder gerust de hoeveelheid sambal en suiker naar je smaak! Maar voor de mensen die van erg pittig en van kip houden is dit een echte must-try!
Deze hete kip is nu al van mijn favoriete gerechten. De combinatie van zoet, pittig en limoenblad vind ik zo verschrikkelijk lekker! Leg de zakdoekjes maar klaar, want je neus gaat echt wel lopen zo pittig is dit gerecht!
Ingrediënten voor hete kip
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2-3 personen)
6 biologische kippendijen
5 teentjes knoflook (gepeld)
5 cm verse gember (geschild)
375 gram sambal oelek
375 gram kristalsuiker
1/2 eetlepel trassi
10 limoenblaadjes (ik heb een verpakking bevroren limoenblaadjes gekocht bij de toko.)
arachide olie
Verder heb je een grillplaat of -pan nodig en een keukenmachine of vijzel
Hete kip recept
1. Bestrijk de kip met wat arachide olie. Grill de kippendijen in ongeveer 30 minuten gaar.
2. Hak de knoflook en gember fijn in een keukenmachine. Of snijd de knoflook en gember in fijne plakjes en maal ze daarna fijn in een vijzel.
3. Verhit wat arachide olie in een braadketel of andere diepere pan. Bak de knoflook en gember 2-3 minuten aan. Doe de suiker, sambal, trassi en de limoenblaadjes erbij. Breng zachtjes aan de kook en doe er dan een scheutje water bij. Doe de kip erbij en verwarm deze 5 minuten mee.
Lijkt dit je een lekker gerecht? Dan is deze zoete aardappel rosti misschien ook wat voor jou.
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept: Danny Jansen
1 Comments
Michelle
28/12/2023 at 17:17
Hoeveel trassi zou er nodig zijn als je een blokje hebt ipv poeder of pasta?