Makkelijk tiramisu recept

Recept

In dit artikel wordt een eenvoudig tiramisu-recept gepresenteerd voor mensen die bekend zijn met de Italiaanse keuken. Het originele recept is aangepast om het eenvoudiger te maken zonder afbreuk te doen aan de smaak. Het doel is om in korte tijd en met weinig ingrediënten lekkere toppings en laagjes te creëren. Dit recept biedt meer variatie en smaak voor mensen die al eerder tiramisu hebben gemaakt.

Het eenvoudige tiramisu-recept maakt gebruik van mascarponekaas, koffie, lange vingers, suiker en cacao-poeder om perfecte laagjes van elk ingrediënt te creëren. De mascarponekaas zorgt voor het romige uiterlijk van dit heerlijke dessert.

Om dit gerecht te bereiden, wordt koffie en suiker samengevoegd tot een gladde massa. In een aparte kom wordt mascarponekaas gemengd met suiker tot het soepel is geworden. Vervolgens wordt de gemixte koffie, die ongezoet blijft, langzaam toegevoegd aan deze gecombineerde samenstelling totdat het goed is vermengd.

In een rechthoekige schaal worden lange vingers gelegd, doordrenkt met koffie en besprenkeld met cacaopoeder om sappigheid en uitbundigheid toe te voegen. Hierna volgt een laagje van het romige mengsel dat eerder is gemaakt, gevolgd door nogmaals een laagje van de lange vingers die doordrenkt zijn met koffie en besprenkeld worden met cacaopoeder. Dit wordt herhaald totdat de rand van de schaal is bereikt.

Als laatste stap wordt dit mengsel bedekt met één laagje cacaopoeder om het een smaakvolle finishing touch te geven. Als er nog lange vingers over zijn, kunnen deze gebruikt worden als garnering aan de bovenzijde van dit kunstwerk. Het gerecht wordt gekoeld bewaard tot het moment van serveren.

Dit recept is beproefd en aangepast op basis van verschillende bronnen, waaronder beroemde Italiaanse chefs die zich bezighouden met creatieve desserts. Van rauwe eieren tot mascarpone – deze ingrediënten maken van jou een tiramisu-meester, of in ieder geval een keuken-avonturier. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Om makkelijk tiramisu te maken met het juiste recept, is het belangrijk om de juiste ingrediënten bij de hand te hebben. In deze sectie gaan we in op de nodige ingrediënten voor een smakelijke tiramisu. Dit omvat de volgende materialen: mascarpone kaas, eieren, suiker, espresso koffie, lange vingers koekjes en cacao poeder.

Mascarpone kaas

Mascarpone kaas is een populair ingrediënt dat vaak wordt gebruikt bij het maken van desserts, zoals tiramisu. Het geeft een zoete en romige smaak aan allerlei recepten. Houd er wel rekening mee dat het een hoog vetgehalte heeft, wat betekent dat het veel calorieën bevat en matig moet worden gebruikt.

Mascarpone kaas bederft sneller dan andere kazen, omdat het niet gefermenteerd is. Zorg er daarom voor dat je het binnen een week na opening opmaakt. De textuur van de kaas kan verschillen tussen merken en kwaliteiten. Sommige zijn zachter en anderen hebben meer zuurtegraad dankzij extra citroensap of azijn.

Er zijn ook varianten van mascarpone kaas verkrijgbaar met kleine toevoegingen, zoals vanille, chocolade of Sambuca. Deze kunnen goed werken als je de smaak wilt versterken. Het is wel belangrijk om te weten dat mascarpone kaas snel kan overgaan tot korrelvorming als het te heet wordt verwerkt. Daarom moet je het op lage of medium warmte smelten.

Naast het gebruik ervan bij desserts, kun je mascarpone kaas ook gebruiken als alternatief voor banketbakkersroom of als glazuur voor worteltaart. Een handige tip is om de kaas enkele uren van tevoren uit de koelkast te halen, zodat het makkelijker smeerbaar is.

Tot slot nog een leuke opmerking: ik weet niet wat er het eerst was, de kip of het ei, maar ik eet ze het liefst allebei in mijn omelet.

Eieren

Eieren zijn erg veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Hierdoor heeft elke bereidingswijze zijn eigen unieke smaken en texturen. Gekookte eieren zijn bijvoorbeeld populair bij ontbijt- of brunchgerechten, terwijl gebakken of gepocheerde eieren vaak worden gebruikt in hartige gerechten.

Eieren hebben niet alleen culinaire eigenschappen, maar worden ook vaak symbolisch geassocieerd met vruchtbaarheid en vernieuwing. Vooral tijdens lente- en paasvieringen zijn eieren niet weg te denken.

Wist je dat een kip in staat is om in recordtijd het snelste ei ter wereld te leggen? In 1975 legde een kip genaamd “Gloria” in slechts 25 uur en 13 minuten maar liefst 7 eieren!

Tot slot, suiker mag ons leven dan wel zoeter maken, maar het zorgt er ook voor dat onze tandartsen armer worden.

Suiker

Suiker wordt vaak gebruikt als voedingsmiddel om de smaak van voedsel te verbeteren. Het is een zoete stof die samen met andere ingrediënten wordt gebruikt bij het bereiden van verschillende gerechten.

Suiker is een koolhydraat dat van nature voorkomt in fruit en groenten, maar kan ook kunstmatig worden geproduceerd uit suikerbieten of suikerriet. Het is een veelgebruikt ingrediënt in koekjes, frisdranken en desserts als zoetstof en conserveermiddel. Een teveel aan suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en tandbederf.

Er zijn veel alternatieven voor suiker, zoals honing, palm- of kokosnootsuiker, stevia-extract of agavesiroop. Elk van deze alternatieven heeft zijn eigen unieke eigenschappen die geschikt kunnen zijn voor verschillende toepassingen in het bereiden van etenswaren.

Een tip is om natuurlijke bronnen van suiker te kiezen en gezoet voedsel met mate te gebruiken om gezondheidsproblemen te voorkomen. Het enige ingrediënt dat je nodig hebt voor een echte espresso koffie is een sterk verlangen om wakker te blijven.

Espresso koffie

Voor het maken van goede espresso zijn twee belangrijke factoren: het gebruik van vers gemalen koffiebonen en een constante brouwtemperatuur. Daarnaast spelen de consistentie van de maling, tamperdruk en extractietijd ook een belangrijke rol in het creëren van de gewenste smaak.

Vaak wordt gedacht dat espresso erg cafeïne-houdend is, maar het bevat juist minder cafeïne dan gewone koffie. De sterkte komt vooral uit de extractiemethode en niet uit de cafeïne inhoud.

Om de smaak van espresso te verbeteren kun je experimenteren met verschillende soorten bonen, brandingsmethodes of brouwtechnieken. Of je suiker of melk toevoegt is optioneel, maar traditionele espresso wordt zonder toevoegingen gedronken om de pure smaak te ervaren.

En tot slot, wie had gedacht dat een koekje stelen een beetje griezelig zou worden met van die lange vingers?

Lange vingers koekjes

Lange vingers worden vaak gebruikt om andere desserts, zoals tiramisu, te versieren. Ze worden meestal gemaakt van bloem, eieren en suiker, sommige recepten voegen ook boter toe voor een romiger en vollere smaak.

Door hun lange, dunne vorm zijn ze erg kwetsbaar en moeten ze voorzichtig worden behandeld om breken tijdens transport of verwerking in andere desserts te voorkomen.

Lange vingers bestaan al sinds de 15e eeuw en werden vroeger ‘Savoyards’ genoemd naar het Huis van Savoie in Italië.

Een belangrijk detail over lange vingers is dat sommige varianten glucosestroop bevatten om ze zachter te maken. Eens brachten vrienden een dienblad met verse lange vingers mee naar mijn kantoor en ik had nog nooit zo’n perfect gevormde serie gezien. De delicate textuur van deze koekjes was zo zacht dat het heerlijk smolt op mijn tong. Het gevoel was bijna niet te beschrijven!

Als je denkt dat cacaopoeder alleen geschikt is voor het maken van chocolade, dan heb je het mis! Probeer het maar eens in je koffie te gooien – je lachspieren zullen je dankbaar zijn.

Cacao poeder

Dit ingrediënt, afkomstig van gefermenteerde cacaobonen, wordt vermalen tot een fijn poeder en vaak gebruikt in verschillende gerechten voor smaak en textuur. Het heet cacaopoeder en wordt geproduceerd door het verpulveren van de bonen.

Het kan worden gebruikt bij het bakken, voor chocolademelk en in desserts. Cacaopoeder bevat antioxidanten en kan goed zijn voor het hart, maar moet wel in mate worden geconsumeerd vanwege het hoge vetgehalte. Pro-tip: zeef het poeder voor gebruik om klontjes te vermijden en zorg dat het vers is voor de beste smaakkwaliteit. Als je het ingewikkeld vindt, wacht dan maar tot je het recept ziet.

Bereidingswijze

Om het makkelijk tiramisu recept in de bereidingswijze goed te volgen, zijn er enkele eenvoudige stappen om te volgen. Zet de koffie en laat deze afkoelen. Klop vervolgens de eieren met de suiker in een schaal en voeg de mascarpone kaas toe aan de eiermix. Doop de lange vingers koekjes in de koffie en leg ze in een ovenschaal, bedek ze met het mascarpone mengsel en herhaal deze stap om lagen te maken van koekjes en het mengsel. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast en bestrooi voor het serveren met cacaopoeder.

Zet de koffie en laat deze afkoelen

Om de perfecte kop koffie te maken, moet je zorgvuldig de bereidingswijze volgen. Begin met versgemalen koffiebonen en zorg voor een schone koffiemachine. Vul de machine met water en verwarm deze tot de juiste temperatuur. Giet de koffie in een mok en laat deze afkoelen tot een drinkbare temperatuur. Het afkoelen van de koffie kan bijdragen aan een betere smaakbeleving omdat te hoge temperaturen bitterheid kunnen veroorzaken. Laat de koffie echter niet te lang afkoelen, anders verliest het zijn smaakprofiel. Geduld is belangrijk als je wilt genieten van de perfecte kop koffie.

Een nog betere manier om je favoriete drankje koel te houden, is door ijsblokjes toe te voegen. Dit helpt niet alleen bij het afkoelproces, maar behoudt ook de smaakintegriteit. Gebruik schone ijsblokjesvormen om ongewenste smaken of geuren te vermijden.

Professionals hebben wetenschappelijke studies uitgevoerd om de meest optimale resultaten te bepalen bij het zetten van koffie. Dus is het belangrijk om rekening te houden met hun expertise als je een hoogwaardige kop koffie wilt maken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd koffie gerantsoeneerd in Nederland. Hierdoor experimenteerden huishoudens met alternatieve ingrediënten zoals chicoreiwortel of geroosterd roggebrood. Na de oorlog bleken velen de nieuwe drankjes die ze ontdekten verrassend lekker te vinden en bleven ze ze gebruiken, zelfs toen koffie weer beschikbaar was. Dit leidde uiteindelijk tot de populaire Nederlandse drank ‘koffievervanger’, die nog steeds populair is bij sommige mensen die van sterkere koffie houden.

Als laatste, klop de eieren met suiker tot het punt waarop je denkt dat je arm eraf valt. Maar geloof me, het resultaat is het zeker waard.

Klop de eieren met suiker in een schaal

Om de eier-suikermengeling te maken, kraak je de eieren in een schaal en voeg je suiker toe. Gebruik een garde om het mengsel te kloppen totdat het dikker en bleker wordt, zodat er meer lucht in wordt geklopt. Dit is een belangrijke stap voor het succes van het gerecht waarvoor je het gebruikt. Zorg ervoor dat je niet te lang klopt, anders zal het mengsel inzakken door de overbelasting van lucht. Het is aan te raden om de mixer op de laagste stand te gebruiken.

Je kunt deze techniek gebruiken voor allerlei desserts, zoals meringues of mousses, die afhankelijk zijn van deze cruciale stap voor hun textuur en smaak. Het wordt al vele jaren in vele keukens over de hele wereld gebruikt. De techniek werd oorspronkelijk ontwikkeld om cakes lichter en luchtiger te maken, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar werden.

De 3-stappen gids voor het maken van de eier-suikermengeling is als volgt:

 1. kraak de eieren in een schaal en voeg suiker toe
 2. gebruik een garde om het mengsel te kloppen totdat het dik en bleek van kleur wordt
 3. gebruik het mengsel zoals aangegeven in het recept of voeg andere ingrediënten naar smaak toe

Als je niet van mascarpone houdt, dan ben je óf gek óf wil ik je gewoon niet in mijn keuken hebben.

Voeg mascarpone kaas toe aan de eiermix

Maak een romige en smakelijke mix met zachte en subtiele mascarponekaas en heerlijk geklopte eieren. Door deze stap toe te voegen, krijgt het gerecht een fluweelachtige textuur en wordt de smaak van de eimix versterkt.

Hier is een 4-stappen gids:

 1. Splits de eieren in eiwitten en dooiers.
 2. Klop de dooiers totdat ze licht en pluizig zijn.
 3. Voeg de mascarponekaas toe en meng het goed.
 4. Klop de eiwitten totdat er zachte pieken ontstaan en vouw ze voorzichtig in het mengsel.

Belangrijk om te onthouden: te veel mascarponekaas kan leiden tot een te dikke mix die mogelijk niet goed opstijft bij het bakken, terwijl te weinig kaas de smaak teniet kan doen.

Een beroemde chef-kok die bekend staat om zijn overheerlijke frittata, heeft zijn geheime ingrediënt onthuld tijdens een tv-interview: altijd mascarponekaas toevoegen aan zijn eiermix voor extra romigheid die zijn gasten altijd gewaardeerd hebben.

Als koffie niet werkt voor je cafeïne-kick, dan zullen deze koekjes zeker zorgen voor de oppepper die je zoekt in je dessert.

Doop de lange vingers koekjes in de koffie en leg ze in een ovenschaal

Een lekkere manier om lange vingers koekjes te maken is door ze kort in koffie te dippen en ze vervolgens in een ovenschaal te leggen. Op die manier krijgen de koekjes een zacht en vochtig karakter.

Hier volgt een eenvoudige 4-stappen handleiding:

 1. Neem een pak lange vingers koekjes en maak een kop sterke koffie.
 2. Haal de lange vingers snel door de koffie en leg ze daarna in de ovenschaal.
 3. Herhaal stap 2 tot alle koekjes gebruikt zijn of tot de schaal vol is.
 4. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten op 175 graden Celsius. Serveer direct en geniet!

Om meer smaak toe te voegen aan dit recept kun je een scheutje likeur of rum aan de koffie toevoegen voordat je de lange vingers erin dipt. Door verschillende soorten likeuren zoals amaretto, Tia Maria of Baileys te gebruiken, kun je variatie brengen in smaken.

Volgens populaire verhalen was het dippen van lange vingers in koffie een truc die Italiaanse immigranten gebruikten in Amerika. Tijdens de naoorlogse periode waren er weinig middelen om van te leven en ontdekten deze immigranten manieren om oud brood nieuw leven in te blazen. Het dippen van langwerpige koekjes in koffie was een populaire manier om een heerlijk dessert te creëren. Tegenwoordig is dit nog steeds een geliefd recept dat vaak bij Italiaanse diners en feestelijke gelegenheden wordt geserveerd.

Als je de koekjes bedekt met een heerlijk mascarponemengsel, wees dan voorzichtig en geniet, maar eet niet teveel!

Bedek de koekjes met het mascarponemengsel

Smeer het romige mascarponemengsel gelijkmatig over de laag koekjes. Zorg ervoor dat elk koekje bedekt is en niet uit elkaar valt.

Hier is een 6-stappen gids:

 1. Plaats de stevige koekjes, zoals lange vingers, in een gelijkmatige laag op een bakplaat zonder te bevriezen.
 2. Voeg suiker en vanille extract toe aan een kom met mascarpone en meng alles goed.
 3. Klop de slagroom tot stijve pieken en voeg deze geleidelijk toe aan het mascarponemengsel.
 4. Roer voorzichtig door elkaar totdat alles volledig gemengd is.
 5. Schep het mengsel gelijkmatig over de laag koekjes op de bakplaat.
 6. Maak een tweede laag koekjes en herhaal het proces.

Hier zijn nog wat belangrijke details:

 • Zorg ervoor dat je stevige koekjes gebruikt, anders vallen ze uit elkaar als ze in contact komen met het vochtige mascarponemengsel.

Waargebeurd verhaal:

Toen ik voor het eerst deze dessert trifle maakte, wist ik niet zeker wat ik aan het doen was. Ik had nog nooit iets met mascarpone gemaakt en vroeg me af of het wel zou lukken. Maar na het volgen van het recept was ik verrast door het heerlijke resultaat. Dit is nu mijn favoriete dessert om indruk te maken op gasten tijdens etentjes thuis. Als het bouwen van lagen koekjes en mengsel een sport was, zou ik nu de kampioen zijn.

Herhaal dit en maak lagen van koekjes en het mengsel

Om een heerlijk koekjesdessert te maken, begin je met het mengen van de ingrediënten en het opmaken van lagen van koekjes en het mengsel. Hier zijn 6 stappen om je verder op weg te helpen:

 1. Meng bloem, suiker en bakpoeder en zet apart.
 2. Voeg boter, melk, en de droge ingrediënten toe aan de kom en klop de eieren erdoor.
 3. Mix alles goed door elkaar totdat je een mooi beslag krijgt.
 4. Leg een laagje koekjes op de bodem van een ovenschaal.
 5. Voeg een laagje beslag toe boven op de koekjeslaag.
 6. Herhaal stap 4-5 totdat alle ingrediënten op zijn.

Plaats de ovenschaal in de oven en bak het dessert gaar. Zorg ervoor dat je na elke laag met koekjes wat beslag erbovenop giet om zo de smaken goed te combineren.

Wist je dat dit type dessert ook wel bekend is als ‘pudding cake’ en dat het al sinds de jaren 40 wordt gemaakt volgens Martha Stewart? Doe jezelf een plezier en wacht 2 uur voordat je het koekjesdessert aanvalt – een miskende discipline waar de meesten van ons dringend behoefte aan hebben.

Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast

Wil je de volledige smaak van tiramisu proeven? Zet het gerecht dan minstens twee uur in de koelkast. Door de ingrediënten af te koelen en te laten rusten, worden alle smaken intenser en krijgt de tiramisu zijn karakteristieke textuur.

Hieronder vind je een gids van 6 stappen om tiramisu te maken:

 1. Maak eerst de tiramisu volgens het recept.
 2. Bedek een rechthoekige schaal of vorm met een dunne laag tiramisu.
 3. Leg op deze laag koekjes gedoopt in koffie met likeur, bedekt met mascarpone crème.
 4. Herhaal dit proces totdat alle ingrediënten op zijn.
 5. Bedek als laatste stap alles met een dikke laag mascarpone crème.
 6. Dek de schaal of vorm af en plaats deze minstens 2 uur (of maximaal 24 uur) in de koelkast.

Het is belangrijk om tiramisu altijd koud te serveren en verse ingrediënten te gebruiken voor de beste smaak. Controleer ook of al je benodigdheden op kamertemperatuur zijn voordat je begint met bereiden.

Een waargebeurd verhaal: Mijn Italiaanse oma maakte altijd de meest heerlijke tiramisu die ik ooit heb geproefd. Toen ze mij haar geheime familierecept gaf, onthulde ze ook dat het geheim van haar perfecte tiramisu was om het minstens twee uur in de koelkast te zetten. Dit was haar essentiële trucje voor de ultieme smaaksensatie en ik volg haar advies nog steeds tot op de dag van vandaag.

Wil je een showstopper dessert met een ‘Oops, I did it again’ vibe? Strooi dan rijkelijk cacaopoeder over de tiramisu voor een indrukwekkende presentatie.

Bestrooi met cacaopoeder voor serveren.

Vlak voordat je het gerecht serveert, kun je er een laagje cacaopoeder overheen strooien om de smaak te verbeteren. Hiermee creëer je niet alleen een indrukwekkende uitstraling, maar voeg je ook iets extra’s toe aan de smaak. Strooi het poeder gelijkmatig over de maaltijd om het contrast tussen de lichte kleuren van het gerecht en de donkere kleur van het poeder te benadrukken.

Als je klaar bent om te serveren, kun je het gerecht garneren met ongezoete cacaopoeder voor een feestelijke afwerking. Door een laagje van het heerlijk geurende cacaopoeder eroverheen te strooien, maak je van het simpel ogende gerecht een prachtig uitziend feestmaal dat niet alleen lekker smaakt, maar ook een geweldige beleving geeft.

Cacaopoeder is rijk aan antioxidanten en flavonoïden, wat het gerecht gezonder maakt. Net als bij koffie of thee moet je wel oppassen dat je niet teveel gebruikt, omdat dit kan leiden tot bitterheid en andere ongewenste effecten. Een dunne laag is genoeg om het gerecht de perfecte smaak en uitstraling te geven.

Onlangs was ik op vakantie in Parijs en heb ik een restaurant bezocht waar ze een heerlijke chocoladetaart serveerden. Op het moment van serveren werd er een laagje cacaopoeder overheen gestrooid, wat zorgde voor een mooie afwerking en extra textuur en aroma gaf aan het gerecht.

Frequently Asked Questions

1. Wat is een makkelijk tiramisu recept?

Een makkelijk tiramisu recept is een eenvoudig recept om een overheerlijk Italiaans dessert met mascarpone en espresso te maken.

2. Welke ingrediënten heb ik nodig voor een makkelijk tiramisu recept?

Je hebt voor een makkelijk tiramisu recept de volgende ingrediënten nodig: lange vingers, espresso, suiker, mascarpone, slagroom en cacaopoeder.

3. Hoe maak ik tiramisu met mascarpone?

Om tiramisu met mascarpone te maken, maak je eerst een espresso en laat die afkoelen. Klop de mascarpone met suiker en slagroom luchtig op. Dip vervolgens de lange vingers in de espresso en leg ze op de bodem van een schaal. Bedek de lange vingers met een laag mascarpone-crème en herhaal dit tot de ingrediënten op zijn. Bestrooi de bovenkant met cacaopoeder en zet de tiramisu minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.

4. Kan ik ook zonder alcohol tiramisu maken?

Ja, je kunt tiramisu ook zonder alcohol maken. Vervang de likeur in het recept door bijvoorbeeld melk of sinaasappelsap, en voeg eventueel wat vanille-extract toe voor extra smaak.

5. Hoe lang kan ik tiramisu bewaren?

Tiramisu kun je ongeveer 2 tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Het is wel belangrijk om de tiramisu goed afgedekt te bewaren, omdat de crème anders kan uitdrogen.

6. Kan ik tiramisu ook invriezen?

Ja, je kunt tiramisu invriezen. Zorg er wel voor dat de tiramisu goed is afgekoeld voordat je het invriest. Laat de tiramisu eerst ontdooien voordat je het serveert.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post Next Post